top of page

Tanév kezdés előtt / Csángó továbbtanulóinkról

Frissítve: 2020. szept. 1.

Mindenek előtt két örömhírrel kezdem. Magyarországi egyetemi felvételt nyert két moldvai diák. A diószéni Petrás Adinát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre vették fel, dietetikát fog tanulni. A lujzikalagori Salamon Peti, aki édesanyjával és testvéreivel hosszabb ideje már Magyarországon él, a Corvinus Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója lesz ősztől.



Fotók forrása: Facebook.com


Minden itt tanuló csángó egyetemista sikerrel zárta tanulmányi félévét és már készülnek az őszi tanévre.

Egyetemenként változó, hogy alakul az őszi tanévkezdés, marad-e a távoktatás vagy kettős megoldást választanak az egyetemek, a gyakorlati képzésben kis csoportokban, tankörökben marad a személyes bejárás, az elméleti képzés pedig, ahogy a karantén miatti tavaszi átálláskor volt, online formában folytatódik.

Ettől függően térnek vissza Magyarországra azok az itt tanuló csángó diákok, akik a szünidőt otthon töltötték. Azok számára, akik Moldvából érkeznek vissza, sajnos, vagy két hét karanténban vár vagy két negatív koronavírus tesztet kell produkálniuk. Ennek költsége, mint tudjuk a beutazót terheli, a diákokra vonatkozóan egyelőre nincs hivatalos állásfoglalás a költségtérítéssel kapcsolatban. Ez mindenképpen plusz terhet jelent a diákoknak.


Már folynak a kollégiumi jelentkezések, a diákokat kétágyas szobákban helyezik el, a kollégiumok igyekeznek megszüntetni a zsúfoltságot.

Az itt tanuló egyetemisták az elmúlt években ilyenkorra már megkapták ösztöndíj pályázataik eredményét. Ebben az évben a számukra nagyon fontos HÖDFE (Hunyadi János Ösztöndíj Felsőbb Éveseknek) még nem jelent meg. Az ELTE Márton Áron Szakkollégium illetékes munkatársa szerint a pályázatot már összeállították és várják az EMMI jóváhagyását, ami várhatóan még augusztus hónapban megérkezik.

Ez sajnos késleltetni fogja a diákok ösztöndíjhoz jutását, ami annál is szomorúbb mert a diákmunkához való hozzáférés is nagyon nehéz volt ezen a nyáron. Azok, akiknek nem volt korábbi, már jól bejáratott diákmunkahelye, sajnos nem tudtak külön munka révén keresetet szerezni és félretenni.


Idén ősszel Csíkszeredából egy diák érkezik Budapestre az ELTE egy éves egyetemi  előkészítőjére, ő Gyurka Valentin Külsőrekecsinből.

Istók Andrea sajnos elhagyott minket, úgy volt, hogy még egy előkészítő évet tanul a Márton Áron Szakkollégiumban, hogy megerősítse magyar tudását, de végül úgy döntött, hogy a kolozsvári egyetemen tanul tovább, ahol a magyar nyelv tudás nem követelmény. Kőne Emma, akit nagyon vártunk Budapestre, továbbra is Szegeden folytatja tanulmányait, mert a vírus által kialakult helyzetben nem tudta elintézni az  átiratkozást.


Most ősztől a csángó továbbtanulók csoportjába tíz moldvai csángó diák érkezik Budapestre, folytatják tanulmányaikat a megkezdett szakokon, reméljük az őszi félévet is olyan sikerrel fogják teljesíteni, mint a korábbiakat.


Nagyon várom, hogy újra együtt lehessünk.


Toroczkay Katalin

KEMCSE

Továbbtanulókat támogató csoport.


留言


bottom of page