top of page

Lakatos Demeter emlékülés szeptemberben

Frissítve: 5 nappal ezelőtt

Lakatos Demeter szabófalvi költő halálának 50. évfordulója alkalmából. 2024. szeptember 14-én a Csángómagyar Kulturális Egyesülettel közösen tartottunk emlékülést.


Csoma Gergely a szeptemberi emlékülésen


Elnökünk, Jolanda Willemse más irányú elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, így a népes közönség előtt, tiszteletbeli elnökünk, Pákozdi Judit beszámolt a moldvai nyári táborokról, amelyeket az idén csak kis mértékben tudtuk támogatni, mivel egyesületünk tavaly nem nyert pályázati támogatást, így csak két nyári tábor költségeihez (Gajdár és Diószén) tudtunkhozzájárulni és egy arra rászoruló szegény családot támogattunk. Beszélt a nagy szeretettel és sok munkával készülő, az egyedül álló 20 éves keresztszülő mozgalmat bemutató, kb. 300 oldalas és sok-sok képpel ellátott emlékkönyvünkről, amely karácsonykor fog megjelenni.


A emlékülés előtt Pákozdi  Judit tiszteletbeli elnök tartott  rövid beszámolót


A megemlékezés  


ezután kezdődött Csoma Gergely moderálásával.


Csoma Gergely  nagy  beleéléssel beszélt a költőről


Elmondta, hogy a 12 ezer fős Szabófalván egyedül a költőtudott írni-olvasni magyarul, azt is nehezen, mert román ortográfiával írta le több ezer versét. 6 éves korában félárvaságra jutott, édesapja háborúba halt meg. Nehéz élete volt, verseit elkobozták, egész életében figyelte a román rendőrség. Versei hazájában, Romániában soha nem jelenhettek meg, Svájcban és Magyarországon adták ki néhányalkalommal, majd 2003-ban a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület két kötetben megjelentette összegyűjtött verseit, meséit és levelezéseit. 


Hallgatóság


Tagtársunk, László Ildikó felolvasta a Lakatos Demeter Egyesület régi titkárának, Halász Péternek – az ő ötlete alapján rendeztük meg ezt a közös emlékülést (köszönet érte!) – a KEMCSE-hez és a nézőkhöz szóló üdvözletét, majd a költőről írott méltatását, megemlékezését.

A közreműködők – ki-ki a saját műfajában: Kóka Rozália, a valamikor még a költőtől magnóra felvett meséi közül – bizony a mi számunkra már alig érthető északi csángó nyelvjárásban bravúrosan — a költő Szabófalváról szóló történetét, majd a „Boldog ember” c. meséjét mondta el. Csoma Gergely könnyeket fakasztó műsorvezetésével, vers-, mesemondásával, a költő életével kapcsolatos „sztorizással” nyűgözte le a közönséget. Iancu Laura saját, majd Duma András, Lakatos Demeterről szóló versét adta elő. Demse Márton is felolvasta saját, szintén a költőről szóló versét, Faragó Laura is csodásan szavalta el a költő három versét és utána elénekelt egy, a még 40-es években Csángóföldről a magyarországi Sásdra települt énekes asszonytól gyűjtötténekét. Petrás Mária Domokos Pál Péter és Lükő Gábor kedvenc népdalát énekelte. A Kóka Rozália által néhány éve alapított Virággyöngy Együttes még meglévő két tagja,  Dr.Kiss Tampu Tatiana és Pusztinai Annamária a mindenhol nagy sikereket aratott „A pünkösdi rózsa”  és a „Beteg vagyok, a szerelem betegje” című népszerű csángó népdalokkal arattak nagy sikert. Harangozó Imre is megemlékezett a költőről nemcsak szóban, hanem a költő életének pillanatairól készült jó néhány képet vetítette le nekünk.


Jancu Laura, Pusztinai Annamária és Dr. Kiss-Tampu Tatjána szereplésre várnak


Elmondhatjuk, hogy az idelátogató népes számú közönség számára  ez egy könnyeket és vidámságot egyaránt fakasztó, felejthetetlen rendezvény volt, megtetézve a műsor utáni vendégfalatokkal, a nézők és szereplők egymás közötti örömteli beszélgetésével.


Faragó Laura


1.kép: Petrás Mária

2.kép: Iancu Laura

3.kép: Kóka Rozália


Pusztinai Annamária és Dr.Kiss-Tampu Tatjána énekelnek



A teljes program megtekinthető  a Youtube-on:


László Ildikó, programfelelős


A terem zsúfoltságog megtelt

Harangozó Imre (ülve  mögötte  Felföldi Elek mellette Albertné Révay Rita )

Comentários


bottom of page