top of page

A lánc vége a levegőben lebeg

A Csángó Továbbtanulók Közösségének kollégiumát is meglátogattuk február elején, Csikszeredában, amikor a KEMCSE és az AMMOA elnökeivel, az RMPSZ meghívására részt vettünk a Szövetség bákói éves vándorgyűlésén. Tapasztalatinkról most számolunk be.


A  kollégium  egy éve költözött el az előző helyéről erre a „régi-új” helyre.

Ferenczi Gabriella, a Bentlakás vezetője, aki nemrég vette át a Kájoni díjat és Imre Hajnal a kollégium tanára,  nagyon kedvesen fogadtak minket és végigvezettek birodalmukon.

Aznap kapták meg a diákok az első féléves bizonyítványukat és aznap kezdődött az egy hetes téli szünidő is. Jöttek, mentek a gyerekek, benéztek a tanárok szobájába, megmutatták a bizonyítványokat, búcsúztak az elutazók, csoportokba verődtek a még később indulók, fiúk, lányok külön, néha párokban, öröm volt találkozni velük.

A kollégiumban jelenleg 48 csángó gyermek lakik, a legtöbben Külsőrekecsinből, Lábnyikból és Pusztinából érkeztek, egyébként különféle középiskolákba, szakiskolákba járnak. Az épület elhelyezkedése kedvező, mivel a közelben több iskola és kollégium is található. A  kollégium egy, a város vagy a közoktatás kezelésében és tulajdonában lévő, négy emeletes épületben, a Kájoni Kollégium fölött, a felső két szintet foglalja el. Az egyik emeleten a lányok, a másikon a fiúk laknak. Mindkét emeleten vannak tanulószobák a hálószobák mellett, és a felső szinten van még egy közepes nagyságú helyiség, ahol az összes bentlakónak lehet közös foglalkozást, megbeszélést, rendezvényt tartani.

Ebben a teremben nem férnek el székek, nincs elég hely az összes diáknak, így, ha fontos megbeszélés van, a földön tudnak elhelyezkedni a gyerekek. A hálószobákban általában négy gyermek lakik, ezek barátságosak, jól fűtöttek.


A mellékhelyiségek, fürdők és a lépcsőház sajnos nagyon rossz állapotban vannak, a tető nem jól szigetelt, helyenként beázik, foltos salétromos a fal, ez a mellékelt fotókon is látható. A zuhanyozókban nincs megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű meleg víz.

A tanárok elmondása szerint a gyerekeknek az első évükben komoly beilleszkedési nehézségeik vannak; új környezet, új diáktársak, tanárok. Számukra sok esetben idegen a nyelvi környezet, amivel meg kell barátkozzanak és velük is a magyar nyelven felnőtt székelyföldi társaiknak. Nagy szükségük van az itt tanuló csángó gyerekeknek a bátorításra, segítségre lelkileg és a tananyag elsajátításában is.

Komoly lelki szolgálatot tesz ebben a közelben lakó piarista atya, aki hetente látogatja őket, teljesen önzetlenül, ingyen foglalkozik a gyerekekkel.

Vannak még nyugdíjas önkéntes tanárok, akik segítenének a gyerekek korrepetálásában, de a Bentlakás költségvetésében erre nem áll rendelkezésre anyagi forrás.

A kollégium költségeit korábban a Pillangó Alapítvány finanszírozta, de ettől a tanévtől kezdve ezt teljes egészében a Magyar Állam vállalta magára. Ezen kívül már csak az a segítség áll rendelkezésükre, amit a gyerekek keresztszüleitől és Egyesületeinktől, az AMMOA-tól és a KEMCSE-től kapnak.

Véleményem szerint jelenleg a Csíkszeredai Továbbtanulók Közösségének szerepe és fontossága nem kap elegendő hangsúlyt és figyelmet a Csángó Magyar Oktatási Programon belül, pedig a Bentlakás, mint Intézmény nagyon fontos feladatot lát el a moldvai csángó gyerekek továbbtanulásában. Itt lakva szerezhetnek a Csángó Magyar Oktatási Programban eltöltött nyolc év után a diákok magyar nyelven gimnáziumi vagy szakérettségit, innen kerülhetnek be felsőoktatási intézményekbe, Erdélyben vagy Magyarországon lévő egyetemekre. Belőlük kerülhetnek ki a legjobbak, a legtehetségesebbek, azok a csángó értelmiségiek, akikre oly nagy szüksége van ennek az elszigeteltségében is tovább élő magyar népcsoportnak.

Nem szeretem ezt a kifejezést, de sajnos ez most ide kívánkozik, ez kellene legyen a csángó elit képzésének az origója, a sikeres rajt alapja. Ennek a helynek olyan vonzónak kelleme lennie, hogy szívesen jöjjenek ide a kiváló, tehetséges gyerekek Moldvából, szívesen engedjék ide gyermekeiket a szülők és ne vesszenek el a bákói középfokú oktatás útvesztőiben azok a gyermekek, akik nyolc évig a Magyar Állam támogatásában részesülve tanultak magyarul és a mi fogadott keresztgyermekeink voltak.

Személy szerint kötelességemnek érzem, hogy megfelelő körülményeket próbáljunk biztosítani a kollégiumban élő és továbbtanuló csángó gyerekeknek és tanáraiknak.

Ehhez keresek támogatókat és partnereket, egy magyarországi partner középiskolát, ahova minden évben a legjobb tanulók egy hétre ellátogathatnak és beülhetnek az órákra, ahogy azt korábban a Németh László Gimnázium egyik lelkes tanára segítségével tehették. Szükség lenne egy segítő Falugazdára, aki képviseli a kollégium érdekeit és szükség lenne anyagi támogatókra, akik segítenének abban, hogy a jelenlegi körülményeket kicsit elfogadhatóbbá lehessen tenni.

Arról sajnos pillanatnyilag csak álmodozni lehet, hogy legyen egy önálló kollégiuma a továbbtanulóknak, pedig erre az elvi lehetőség fennáll. Ha már a három csodás óvoda fel fog épülni Moldvában, érdemes lenne arra is figyelmet fordítani, hogy ne vesszen kárba a befektetés, mivel a lánc vége jelenleg lebeg a levegőben.


2018. február 15.


Toroczkay Katalin KEMCSE alelnök, gajdári falugazda Egyetemistákat Támogató Csoport


Figyelmükbe ajánlom az alábbi linket, nézzék meg a YouTube-on a Csángó rádióban készült riportfilmet, „Csángó középiskolások székely barátaikkal Moldvában.” címmel.


Comentarios


bottom of page