Üdvözöljük!                                       

Nyitólap
Hírek
Falu-klubok
Az egyesületről
Keresztszülővé válás
Média
Turizmus
Szociális feladatok
Vallás
Kik is a csángók?
Kapcsolódó oldalak
Welcome!

Szavazás!

 

Click for Bacau, Romania Forecast

 

 

Üdvözöljük a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület honlapján!

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért  Egyesület szoros együttműködésben dolgozik a Moldvai Csángómagyarok Szövetségével és A Moldvai Magyaroktatásért Alapítvánnyal. Alapvető célunknak tekintjük a „Legyen Ön is keresztapa, keresztanya” program népszerűsítését, a támogatók körének bővítését. Segítséget kívánunk nyújtani a keresztszülők egymás közti kapcsolattartásában, célunk erősíteni a csángómagyar gyerekek és a keresztszülők közötti kapcsolatokat. A keresztgyerekek és családjuk szociális és egészségügyi támogatása mellett kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy segítséget nyújtsunk a moldvai magyar nyelvoktatás feltételeinek javításához, valamint, hogy minél szélesebb körben megismertessük a moldvai csángómagyar kultúrát a bel- és külhoni magyarsággal.


Karácsonyi csomagok

Leadási hely: APC SMART ELECTRONIC Kft. Nyitva: H.-P. 9:00 – 16:00 h

Budapest XIII. Kis Gömb u. 25-27. (Szent László u. sarok) Bejárat az udvar felől, ahová autóval is kényelmesen be lehet állni.

Leadási határidő: december 11. péntek (eddig az időpontig leadott csomagok biztosan eljutnak Karácsonyig Moldvába a keresztgyerekekhez).

Javasolt csomagolás: kartondobozban, leragasztva, PONTOS címzéssel (keresztgyermek neve, faluja, lakcíme). Törékeny árut kérjük, hogy ne küldjenek. A doboz ajánlott mérete: cipős doboznyi. Aki esetleg általánosságban, tehát nem névre szólóan (is) küldene csomagot egy csángó gyermeknek, akkor legyen szíves arra azt ráírni, hogy kb. hány éves fiúnak vagy kislánynak szánja.

A Háló Központba és a Gellért könyvesboltba ne vigyen senki csomagokat, mert ott már nem veszik át! Kérem, hogy a december 12-i keresztszülői klubdélutánra (Háló központ, Ferenciek tere) ne hozzon senki csomagokat.

Járai Zsolt fogja végezni a jövőben a csomagok koordinálását. Elérhetősége: Tel.: +36-30-310-5759 e-mail: zsjarai@freemail.hu


Meghívó a december 12-i klubdélutánra

 Sok szeretettel várunk minden kedves keresztszülőt és érdeklődőt a következő klubdélutánunkra!

Időpont: december 12. szombat 14-16h  (Kapunyitás 13.45h-kor)

Helyszín: Háló Központ Cím: V. ker. Ferenciek tere 7-8. (Kossuth L. u. 1. III. lph. II./. 9.) www.halo.hu

Egyesületünk új elnöke, Pákozdi Judit nyitja meg a klubdélutánt, majd az aktuális hírek keretében Tündik Tamás fog röviden beszámolni a Szeret-menti népdalverseny eseményeiről.

Vendégünk Csoma Gergely fotó -  és szobrászművész lesz, aki ismét eljön hozzánk és előadást fog tartani nekünk a moldvai csángó-magyarokról. Bemutatja majd a nem régen megjelent „Az elhagyott idő - 33 év a moldvai csángók között” című életműkötetét. Csoma Gergelyt ismerjük. Országosan elismert előadásmódjával magával ragadó lesz ezen a klubdélutánon is. Már a kommunizmus éveiben is több évet töltött a moldvai csángók között. A most megjelenő drámai hatású fotóalbuma 33 év válogatott fotóanyagán keresztül mutatja be a moldvai csángók elkeseredett harcát magyarságuk megtartásáért. A könyve kedvezményes áron megvásárolható lesz a klubdélutánon, valamint a „Csángó galuska” és „A mi falunkban csángók laknak…” (válogatás moldvai gyerekek írásaiból és rajzaiból) című kötetek és más csángó témájú könyvek is.

 Szeretettel várjuk a kedves keresztszülőket!  Üdvözlettel: Pákozdi Judit elnök

 


2009 évi tisztújító közgyűlés

A novemberi közgyűlésünkön tisztújításokra került sor. Megköszönve eddigi három éves munkájukat, két elnökségi tagtól is elköszöntünk: Hegedűs Dóra elnök és Ebneth Frigyes gazdasági felelős. Az elnökségi tagok sok elvégzett feladatról és eredményről számoltak be. Az egyesület pénzügyi beszámolója tükrözte a tisztségviselők önzetlenségét is, akik társadalmi munkában végzik a feladataikat, saját költségükből fedezve a kiadásaikat. Kirajzolódott a továbblépéshez szükséges újabb feladatkörök sora is, amelyeket új belépőkkel kiegészítve egy 9 tagú elnökséggel fogunk együtt végezni a jövőben.

Pákozdi Juditot választotta a közgyűlés egyhangúlag Hegedűs Dóra utódjának az elnök pozícióra, aki alapító tagja egyesületünknek. Judit az eddigi eredmények megtartása mellett szeretné a csapattal a munkát folytatni, minél több keresztszülő és támogató bevonásával, újságírói és a civil szférában szerzett kapcsolatai révén is. A javaslatára közhasznú szervezetté váltunk.

Új alelnököt választottunk Willemse Jolanda személyében (aki szociális felelőse is lett, és az elnök helyettesítése), aki eddig keresztszülőként sok munkával és adománnyal segítette a munkát. A másik alelnök továbbra is Gyöngyössy Lajos (vallási felelős). A tiktári személye változatlan: Wagner Nóra. Adamikné Kovács Katalin váltja Ebneth Frigyest gazdasági felelősként.

Az elnökség többi tagja programfelelősként dolgozik a jövőben:

  1. Lázárné Sereg Borbála felelős a falugazdák összefogásáért
  2. Büttner Sarolta felelős a Csíkszeredában továbbtanuló középiskolásokkal való kapcsolattartásért, a tanárok magyarországi továbbképzési lehetőségeiért és a pályázatokért
  3. Vékony Márta a Magyarországon felsőfokú képzésben résztvevő csángó diákokkal való kapcsolattartásért és a honlap koordinálásáért
  4. Vajda Évát egyhangúlag választotta meg a közgyűlés oktatási felelősnek: Éva két évig tanított Pusztinán, így a leginkább alkalmas az MCSMSZ-szel és a moldvai tanárokkal való kapcsolattartásra.

További részletek itt olvashatóak.


Tisztújító közgyűlést tart a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE)

Hegedűs Dóra elnök és Ebneth Frigyes gazdasági felelős mandátuma lejártával jelezte, hogy a közelgő rendes közgyűlésen nem vállalnak újabb tisztséget. A 2009. november 14-én (szombaton) 14 órakor a Háló Központban (Cím: V. ker. Ferenciek tere 7-8. III. lph. II. em. 9.) tartandó KEMCSE közgyűlésen a moldvai csángómagyar gyerekek oktatását segítő keresztszülők önszerveződő magyarországi egyesülete új vezetőséget választ tehát.
A KEMCSE megalakulása óta szoros együttműködésben tevékenykedett a Moldvai Csángómagyarok Szövetségével. A leköszönő elnök, gazdasági felelős és munkatársaik az elmúlt négy évben kifejtett tevékenységükkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a moldvai csángó gyerekek oktatása fejlődni tudott, évről-évre több tanárt foglalkoztatva a magyar nyelvet tanuló gyerekek száma nőtt, az oktatás minősége erősödött. A keresztszülőkkel való kapcsolattartás mellett a KEMCSE tanári továbbképzők szervezése, szociális ügyekben történő segítségnyújtás, a csángómagyarok ügyének népszerűsítése, támogatóknak az ügy mellé állítása és sok más akció révén is hozzájárult a csángóföldi magyar kultúra oktatásához, műveléséhez, őrzéséhez.
Az MCSMSZ köszönetet mond a KEMCSE teljes csapatának és a keresztszülőknek az eddig kifejtett munkájukért, a támogatásokért. Külön köszönet illeti részünkről önzetlen munkájáért Hegedűs Dórát és Ebneth Frigyest, kik nem lesznek a KEMCSE vezetőségének tagjai, de továbbra is támogatják közös ügyünket.
A KEMCSE által eddig felvállalt, képviselt irányt, álláspontokat jónak tartjuk, kérjük a november 14-én megválasztandó új elnökségtől, hogy ezen az úton haladjunk tovább közös munkával.
Kedves Dóra és Frici!
Munkátokat köszönjük, s ne feledjétek, hogy Moldvában mindig szívesen látott vendégek lesztek! Isten adjon jó egészséget, boldogságot nektek!

MCSMSZ


Tudósítás a Külsőrekecsini Gyermekek Háza ünnepélyes átadásáról

A keresztszülők közül sokan elindultunk Moldva felé az MCSMSZ meghívására. Hegedűs Dóra elnök a kislányával utazott a helyszínre.  Lázár Mihályné Borika, a külsőrekecsini falugazda a férjével együtt egy teherautónyi ajándékkal és felszereléssel érkezett, amelyet összegyűjtött a keresztszülők és sok jószándékú segítő adományaiból. Tündik Tamás, aki néptánc-hagyományőrzés-táboroztatás-utazás témakörben segíti az elnökség munkáját 2008 novembere óta, a kisbuszával szintén vitt ki könyveket és egyéb adományokat egy pár táncossal együtt. Vele utazhattunk mi is Büttner Sarolta alelnökkel együtt. (A következő utazást novemberre tervezi a Szeret-menti népdalversenyre, ahova az érdeklődő keresztszülők is vele utazhatnak.)


Különleges élményben lehetett részünk a nyári szünet utáni első találkozásunkon, szeptemberben: Dr.Nyisztor Tinka, az első moldvai csángó-magyar nagydoktor és Pákozdi Judit, gasztronómiai újságíró, keresztszülőtársunk a “Csángó szakácskönyv” című könyvüket bemutatták be nekünk és a megjelent újságíróknak egy kóstolóval és árusítással egybekötött előadás keretében...

A moldvai csángó magyarok körében még soha, senki nem írt le receptet, kézzel írott feljegyzések sem forogtak az asszonyok között, soha nem is főztek kötött szabályok szerint. A csángó magyarság fogyása, elvándorlása, asszimilációja az elmúlt évtizedekben felgyorsult, ezért érezték a szerzők: Nyisztor Tinka moldvai etnográfus és Pákozdi Judit budapesti szerkesztő, újságíró, keresztszülő sürgető kötelességüknek, hogy a még fellelhető és emlékezetbéli étkezési szokásokat, recepteket felkutassák, lejegyezzék, és közre adják. Reményeink szerint ezzel megmentik a feledésre ítélt hagyományok e jelentős körét.


Vallási és Szociális tudósítás: 2009. január - augusztus

Határon átívelő szeretettel és az összetartozás érzésével indult a 2009. év is a jelképes keresztszülők és a keresztgyerekeik között. Igyekeztünk erősíteni a Szeretet-hidat moldvai magyar testvéreinkkel együtt, amelynek megépítésébe kezdtünk két évvel ezelőtt. A csoportunk tagjai közvetlenül és háttércsapatként is közreműködtek ezekben a folyamatokban, segítve az elnökség munkáját. A szociális támogatások (a kiküldött csomagok és a tárgyi segítségek) egybekapcsolódtak a vallási tevékenyéggel is, mivel mi keresztszülők tiszteletben tartjuk a moldvai magyarok mély katolikus hitét, akár magyar, akár román nyelven élik meg azt...


Csángóföldi csoportos buszos utak - helyett...

A 2009-es év utazási idényére 4 autóbuszos utat hirdettünk meg a Legendák Világa Utazási  Iroda keretében. A nagy optimizmusunkat erősen lehűtötte a gazdasági válság keretében meghozott magyarországi megszorító intézkedések, többek között a 13. havi nyugdíj elvétele és a drasztikus munkahely megszűnések, áremelések. A korábbi utaink résztvevői 60-70 %-ban nyugdíjas keresztszülők voltak, ők most szinte teljesen elmaradtak. Egy kisbusznyi (16 fő) csapat sem jött össze, így ad-hoc személygépkocsis utat szerveztünk, mely 3 személygépkocsiban 11 résztvevővel indult a Népligetből, majd csatlakozott még 2 utas Szatmárnémetiben és egy Csíkszeredában...


Gyere te is Csángóföldre tanítani!

2009 őszétől újabb tanárokat alkalmaz a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége iskolai és iskolán kívüli tevékenységek megtartására. Jelentkezni 2009. augusztus 20-ig lehet, de nagyon fontos volna, hogy még 2009. június 15-ig megkapjuk a jelentkezést, hiszen tanév közben könnyebben elő tudjuk készíteni a jelentkező látogatását! További részletek az érdeklődők számára itt találhatók.


Csángó gyerekek Budapesten

Idén már hatodik alkalommal lát vendégül moldvai csángó gyerekeket a KOVÁSZ EGYESÜLET Budapest XVI. kerületében, Rákosszentmihályon.  Ezúttal augusztus 17-23. között érkezik az 1000 km-re található Bákó megyei falvakból 40 gyermek, akik a nagy nehézségek ellenére is őrzik anyanyelvüket, hagyományaikat...


Nyári táborok

Idén is több mint 600 gyermek nyaralhat Erdélyben és Magyarországon az oktatási program keretében. A táborok listáját itt olvashatja.

 


Tudósítás a 2009-es év júniusi klubdélutánjáról

Hagyományosan havonta megtartott klubdélutánjainkra a moldvai magyarok életének jeles képviselőit vagy jó ismerőit látjuk mindig vendégül. Ezúttal Csoma Gergely, fotó- és szobrász művész látogatott hozzánk, aki beavatott bennünket a munkásságába, és a moldvai kutatásairól és tapasztalatairól is beszélt nekünk. A  könyveiből vásárolhattunk is a helyszínen...


Román-magyar nyelvű Rózsafüzér

Nagy örömmel tudatom Veletek, hogy Didák testvér jóvoltából és sokak szellemi segítségével elkészült gyönyörű kivitelben a román-magyar nyelvű Rózsafüzér, amely az alábbi helyen megtekinthető. Nyomtatásban is elkészül belőle kb. 1.500 darab, amely a csíksomlyói búcsún kerül szétosztásra az ott részt vevő moldvai csángó-magyar zarándokok között.


Jótékonysági koncert Mohácson

A moldvai csángómagyarok nyelvoktatásának és ősi kultúrájuk ápolásának segítését célzó jótékonysági koncert gondolata már régebben megfogalmazódott. A tényleges szervezés ez év március közepén kezdődött. Ebben meghatározó szerepet vállalt a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete egy színvonalas zenemű előadásával, valamint a Pécsi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium koncerttermének díjmentes rendelkezésre bocsátásával.


Repülővel Moldvába

A Malév májusban hétköznapokon mindennap, júniustól hétköznapokon és vasárnapokon is indítja jászvásári járatait. Jászvásár nemzetközi repülőterétől mindössze 150 kilométernyire fekszik Csángóföld, ami vonattal, kisbusszal és autóval egyaránt könnyen elérhető.


Új csomag-leadási hely a keresztszülők számára

Budapest XIII. Kis Gömb u. 25-27. (Szent László u. sarok)

APC SMART ELECTRONIC Kft.

Nyitva: H.-P. 9:00 – 16:00 h

Bejárat az udvar felől, ahová autóval is kényelmesen be lehet állni.

Megközelítés BKV-val: 30, 30A és 32-es autóbusszal a a Róbert Károly krt közúti felüljáró megállóig vagy 1-es villamossal.

Köszönjük az APC SMART ELECTRONIC Kft. segítségét! Régóta bajlódtunk azzal, hol és hogyan adhassanak le a keresztszülők csomagokat a keresztgyermekeik számára. (A Szent Gellért könyvesboltban az átvétel megszűnt sajnos, helyhiány miatt.)

Kérjük, hogy amikor csomagot adnak le a boltban, tartsák szem előtt, hogy az átvételt és raktározást társadalmi munkában végzik az ott dolgozók. A moldvai oktatási programról tájékoztatást adni nem tudnak, munkaidejüket tartsuk tiszteletben.

Javasolt csomagolás: kartondobozban, leragasztva, PONTOS címzéssel (keresztgyermek neve, faluja, lakcíme ÉS a feladó neve, cím is). Romlandó, törékeny vagy engedélyköteles árut (pl. nagyobb mennyiségű gyógyszer) ne küldjenek. A doboz ajánlott mérete: cipősdoboznyi.

Amikor csomagot szeretnének összeállítani, kérjük, fontolják meg, hogy az ajándékba szánt tárgy beleillik-e az MCSMSZ által meghatározott szempontoknak: azaz hasznosítható-e Moldvában, és megéri-e 900 km-t szállítani (pl. felnőtt- és ifjúsági irodalom nem, ruhák nem). Ezzel kapcsolatban bővebben olvashat itt.

Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!


Nem kaptak gyónás utáni feloldozást, mert magyarul tanulnak

Nem szűnnek a hatóságok és a román katolikus egyház magyartanítás-ellenes fellépései a moldvai csángóknál. A történelmi Magyarország határain kívül élő magyar anyanyelvű népcsoport elrománosítása egyházi és állami részről is tovább zajlik, legutóbb magyarul tanuló gyermekektől tagadta meg a katolikus pap a gyónás utáni feloldozást...


A 2009 évi csoportos csángóföldi utak tervezete a Legendák Világa Utazási Irodával

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület az idén is lehetőséget szeretne biztosítani a kedves keresztszülők számára, hogy csoportosan, szervezett út keretében látogathassák meg keresztgyermeküket Csángóföldön, Moldvában továbbra is keresztszülő kedvezménnyel. Útjaink továbbra is nyitottak a nem keresztszülők számára. Az utakról részletes leírást itt találnak.


A csángók védelme nemzetstratégiai ügy

„Minden magyar felelős minden magyarért" (Szabó Dezső)

Emberi méltóságunk és nemzeti önazonosságunk tudatában az európai demokrácia és jogállamiság, az emberi- és a kollektív kisebbségi jogok világában tűrhetetlennek és tarthatatlannak ítéljük, hogy egy európai uniós országban, Romániában a csángóknak még a puszta nemzeti hovatartozását is tagadják, és ezt a magyar népi közösséget erőltetett asszimilációnak vetik alá...

A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható.


Adomány a csángómagyaroknak

Adomány a csángóknak. Szili Katalin levelet írt a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének. A házelnök úgy fogalmaz: "Mélyen megindított az a magyar nyelv iránti ragaszkodás, amit a Csángóföldön tapasztaltam látogatásaim során. Már akkor megfogalmazódott bennem e régió lakósságának támogatása minden általam elérhető eszköz által".

A levelet kétkamionnyi ajándékkal együtt adták át Bákóban a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnökének. A magyar országgyűlés és a Magyar Vöröskereszt kétmillió forint értékű ajándékot küldött több mint ezer csángómagyar családnak.

„Elsősorban a gyerekek kapnak, akik járnak a mi tevékenységeinkre, akik részt vesznek az oktatási programjainkban, ugyanakkor kapnak szegényebb családok is, akik rászorulnak” – véli Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke.

A magyar delegáció tagjai maguk segítettek a szállításban. A csángómagyar családok karácsony előtt kapják majd meg a csomagokat.


Ortopédiaszűrés öt csángó faluban

 Idén, október 15-17. között már második alkalommal sikerült ortopédiaszűrést végezni a Bakó megyei csángó falvakban. Mindez köszönhető a Salus Ortopédtechnika Kft-nek akik, ortopéd cipőkkel támogatnak, Marlock Ferencnek, aki vizsgálja a gyerekeket, Farszky Jánosnak, aki legyártja az egyedi lábméret szerinti cipőket, és nem utolsósorban Király Lajosnak, aki a fő támogatója mindezen sok munkának. Ezen alkalommal is közel 230 gyereket vizsgáltak meg az 5 faluban, Lábnyikban, Diószénben, Lészpeden, Luizikalagorban és Gajdárban.
A Salus Ortopédtechnika Kft. segítségével méretskálás gyógycipőket osztottak ki , ami elősegíti az egészséges láb fejlődését. A gyerekek közül 37-en kaptak ilyen cipőt, 23 esetben egyedi méret alapján fogják számukra elkészíteni. A vizsgált gyerekek közül 45 esetben ajánlottak lúdtalpbetétet, amiket úgyszintén egyéni lábméret szerint fognak legyártani.
Mindeközben Tóth Marianna, érdi dentálhigiénikus a gyerekeknek a fogmosás fontosságáról és rendszerességéről tartott előadást a gyerekeknek, meg ahol a lehetőség adta, ott be is mutatták gyakorlatban.
Köszönjük Király Lajosnak és csapatának az ortopédiai szűrést, és Tóth Mariannának a fogmosási technikákról való felvilágosítást.
Isten fizesse nekik az önfeláldozó munkát és a csángó gyerekekért tett fáradságot.

Szőcs Lajos Levente MCSMSZ szociális felelős


Szöveggyűjtemény csángó gyerekek számára

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége megbízásából, az Országos Tankönyvkiadó gondozásában megjelent a két kötetes, csángó gyerekek számára összeállított szöveggyűjtemény harmadik, bővített kiadása. A szöveggyűjteményt a nyolc éve működő Csángó Oktatási Programban dolgozó tanáraink tapasztalatainak felhasználásával Borsos Gyöngyi, Farkas - Ferencz Endre, Ferencz Éva, Hegyeli Attila és Szász Csilla szerkesztették; a kottákat Hodos Szilvia jegyezte le.
A 19 oktatási helyszínen a magyarórákra járó közel 1500 csángó gyermek veheti kezébe az igényes és gazdag kiadványt, és reményeink szerint könnyebbé és élményekben gazdaggá teszi számukra a magyar nyelv elsajátítását, ugyanakkor tanárainknak is segítségül szolgál mindennapi munkájukhoz.
A szöveggyűjteményünk kiadását támogatta az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Szülőföld Alap és az Eurotrans Alapítvány. Köszönjük támogatásukat!
A könyv "születéséről" bővebben olvashatnak itt.


Az oktatási helyszínek hírei

Tavaszi munkálatok: máris nagy hasznát vettük Lészpeden a HERMES cég adományának, amely kertész-szerszámokkal lepte meg a Moldvai Csángómagyarok Szövetségét, hogy a tavaszi kerti munkálatokat megkönnyítse.

A jószándék ereje: A segítő szándék és a tenni akarás újabb apró csodával ajándékozott meg bennünket. Lelkes, önzetlen támogatóinknak köszönhetően kerti bútorokkal és játszótérrel gazdagodott a magyarfalusi Magyar Ház udvara.

Óvodás csoport Magyarfaluban: 2009 októberétől, mint sok más oktatási helyszínen, Magyarfaluban is elkezdődött az óvodáskorú gyerekekkel való foglalkozás. A két-két órás foglalkozásokat szombatonként tartjuk, hiszen ez az egyetlen nap, amikor a nagyobb gyerekeknek nincs órájuk, így elkísérhetik a kicsiket.

Költöznek a magyarkák Gajdárban: A február eleji szülői értekezlet óta a falu attól volt hangos, hogy a tanító nénik költözni készülnek. A bárban, az üzletben, és úton-útfélen azt találgatták, hogy miért kell költöznünk, és a még nagyobb kérdés az volt, hogy hova fogunk.

Szárhegyiek Pusztinán: Hétvégén a szárhegyi Bethlen Gábor iskola ötödikes diákjait láttuk vendégül. A gyerekeket Fazakas Gizella és Csergő Melinda kísérte el.

Nagypataki jó hírek: Igen ritkán esik meg a Moldvában dolgozó magyartanárral, hogy a „helyi hatalmasságoktól” kapjon segítséget. Pedig Nagypatakon éppen ezt történt.

Szószékről támadják a csángó oktatást

Továbbtanuló moldvai csángó diákok

Hétvégi üvegfestés Diószénben
Fát ültettünk Gajdárban

Trunkon tanítok

Gólyabál Csíkszeredában

Buci Maci Lészpeden

Óvoda Gajdárban

Guzsajas Budán

Nagypataki évkezdés


Újra olvasható a Moldvai Magyarság az interneten

Aki rendeli az újságot, láthatja, hogy mennyire megváltozott a megjelenése, tartalma is gazdagabb lett. Megvannak a már ismert elemek: gondolok itt a sajtószemlére, egy interjú, regény részlet, Iancu Laura vallomásai stb. Ugyanakkor meglátszik az is, hogy a támogatások híján nem sikerül önálló szerkesztésű híreket megjelentetni. Ezúttal szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ide várnak minden olyan cikket, tudósítást amelyet arra érdemesnek látnak, hogy megjelenjen ennek az újságnak a hasábjain. Természetesen, támogatni is lehet a kiadványt, ezáltal mérsékelve a kiadási nehézségeit. A lapot megrendelhető és megvásárolható a Székelyföld szerkesztőségében, vagy Erdélyben a Corvinia Könyvesház üzleteiben. Magyarországon megvásárolható és megrendelhető a Magyar Napló szerkesztőségében (1062 Budapest, Bajza u. 18. sz.), valamint a Lakatos Demeter Egyesületnél (1011 Budapest, Corvin tér 18.sz.).


Nem érvényesül a vallásszabadság Csángóföldön

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának legújabb emberi jogi jelentésének Romániával foglalkozó részében kétszer is megemlítik a moldvai csángókat, egyrészt a vallási szabadság korlátozása, másrészt az oktatás kapcsán. Az első témához kapcsolódóan a következő áll a jelentésben: a római katolikus csángó közösség, egy magyar dialektust beszélő etnikai csoport szerint a jászvásári római katolikus püspökség továbbra is elutasítja a vallási szertartások magyarul történő megtartását. Mindez annak ellenére történik, hogy a CNCD (Diszkriminációellenes Bizottság, Bukarest) egyik, 2005-ben született döntése alapján az anyanyelven történő istentiszteletek megtagadása a vallási szabadság korlátozását jelenti. Az oktatás kapcsán megjelennek a 2007/2008-as tanévre vonatkozó adatok, vagyis, hogy a moldvai régióban élő római katolikus csángó kisebbség, közösség folytatta az államilag finanszírozott magyar nyelvi iskolai csoportok működtetését. Ez a fajta oktatás 14 helységben működik, és 988 tanuló részesül magyar nyelvi oktatásban. A jelentésben kitérnek arra, hogy 66 diák azonban nem részesülhetett ebben az oktatásban, mert egy iskolai és helyi hatóságok által folytatott megfélemlítési kampány következtében a szülők visszavonták a kérvényeiket. A meg nem nevezett települések Gajdár és Lujzikalagor, ahol jelenleg a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének három tanára iskolán kívüli tevékenységeket tart a gyerekeknek.


Én is keresztszülő vagyok!            

Keresztgyermekeim Gusas Mihaela és Dániel, ikertestvérek. Mili és Dani. Valójában ebben az évben csak egy látogatást szerettem volna tenni Somoskára, de Dani vágya, hogy szeretne Magyarországra látogatni, ezt a szándékomat felülírta. Úgy ütemeztem látogatásomat, hogy a somoskai bérmálásra érkezzem meg (aug. 5.), s pár napot töltsek kint. Nagy izgalommal és várakozással indultam unokaöcsémmel, Márkkal Somoskára. Sinte száz méter pontossággal érkeztünk a célponthoz, ahol Benke Grázy hozzátartozója vezetett el Gusásékhoz. Nagyon nagy belső várakozás volt bennem, de utólag elmondhatom, hogy a Jó Isten nagyon szép ajándékkal, nagyon szép családdal ajándékozott meg engem. Ha rágondolok, ma is végigfut rajtam a boldogság.        tovább...


 Falu-klubok

Az április 14-i keresztszülő klubdélutánon felvetődött, hogy igény lenne arra, hogy az egy faluhoz tartozó keresztszülők tudjanak egymásról, tudják tartani a kapcsolatot egymással. A mintát Deli Károly adta, aki pár hónapja elkezdte szervezni a kóstelekieket, s azóta több dologban előre léptek már, próbálják pl. közös erővel megszervezni, hogy legyen internetes kapcsolat a faluban. Ideális módja egyrészt a keresztszülők közvetlenebb kapcsolódásának a gyermekhez, annak közvetlen környezetéhez, másrészt a speciális, helyi problémák, igények hatékonyabb megoldásának (pl. egyik faluban mosógépre, másikban internetre van éppen nagy szükség). Ha egy-egy falu keresztszülői összefognak, akkor nem jelent nagy anyagi terhet egy-egy ilyen feladat megoldása. A szervezést természetesen vállalja a Kemcse, illetve a keresztszülők. Amelyik faluból akad egy-egy lelkes keresztszülő (mint pl. Deli Károly ), segítünk a többi keresztszülő elérésében, s onnantól már csak idő és energia kérdése, mikor és milyen intenzíven indul el a működés. Természetesen a helyi tanárok tudnak leginkább segíteni majd abban, mire is van szükség éppen. A falugazda-klub célja elsődlegesen egy információs bázis, tudásbázis létrehozása lesz, ahol mindenki megoszthatja saját tapasztalatait, élményeit a többiekkel, választ találhat a kérdéseire és remélhetőleg megoldást a gondokra. Akkor tud hatékonyan működni, ha mindannyian kivesszük részünket a szervezésből, kommunikációból. Az egyes falvakról, a falugazdák elérhetőségéről itt olvashat...


Klubdélutánok

2007. januárjától havi rendszerességgel klubdélutánt indítottunk, minden hónap 2. szombatjának délutánján, 14-17h között. A konkrét programról mindig friss információkat találnak a honlapon. Helyszín: Háló Központ (V. ker. Ferenciek tere 7-8. Kárpátia Udvar,  III. lph. II. em. 9. ).


Kapcsolat:

Telefon:

+36/ 1/ 200-3369 (üzenetrögzítővel)

Mobiltelefon:

+36/ 20/ 564-7055

E-mail:

    

Levelezési lista:
Az oktatási program bankszámlaszáma

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány     11742173 - 20154778 - 00000000

Észervételeit, javaslatait várjuk az info_kukac_keresztszulok.hu e-mail címen.
Copyright © 2006 KERESZTSZÜLŐK A MOLDVAI CSÁNGÓMAGYAROKÉRT Egyesület
Legutóbb módosítva: 2009. november 23.