Népdal CD-k                                       

Nyitólap
Fel

Szavazás!

 

Click for Bacau, Romania Forecast

 

 

 

Szeret menti népdalok

Válogatás a IV. Szeret menti Népdalvetélkedő anyagából

Megjelent a közelmúltban Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kiadásában a IV. Szeret menti népdalvetélkedő anyagából válogatott cd, amely 28 éneket, népdalt tartalmaz. A dalokat a moldvai oktatási programban résztvevő gyerekek adják elő. A felvételt Tündik Tamás készítette, a verseny megrendezését és a cd megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

Megrendelhető a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél: +40-234-543-886, kontakt@csango.ro címen

Vagy a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány ügyintézőjétől: +36-20-564-7055, ammoa@csango.ro


Magyarország szélén

Világi énekek Moldvából a Csángó Oktatási Program pusztinai diákjai előadásában

Megjelent a közelmúltban Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kiadásában egy 27 világi éneket, népdalt tartalmazó cd, melynek előadóia pusztinai Oktatási Program diákjai, Nyisztor Ilona népdalénekes tanítványai.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége köszönetet mond a lemez elkészítésében nyújtott segítségéért Lengyel Csabának és Gulyás Balázsnak.

Megrendelhető A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány ügyintézőjétől:

+36-20-564-7055, ammoa@csango.ro

Vagy a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél: +40-234-543-886, kontakt@csango.ro címen.

 


Két malomhoz tartok számot

Megjelent a III. Szeret menti népdalvetélkedő anyagából összeállított CD lemez

Nagy szeretettel adjuk közre a III. Szeret menti népdalvetélkedő legérdekesebb, legértékesebb dalait. A Kárpátok keleti oldalán élő moldvai csángók gazdag népi kultúrájából ad ízelítőt ez a lemez kisiskolás korú gyerekek tolmácsolásában. 16 moldvai csángó településről gyűltek össze tanítványaink Pusztinán 2006 novemberében, hogy egy szakmai zsűri előtt megmutathassák, mit és milyen szépen tudnak énekelni? Ha nem is érték utol a "profi népdalénekesek" színvonalát, egy dolgot biztosan bizonyítottak: kár volt elsiratni a moldvai csángók népi kultúráját. Nem tűnt el ez a kultúra, nagyon tévedtek azok, akik azt hitték, hogy az asszimiláció Csángóföldön már mindent megoldott. Íme, a gyerekek énekelnek még, ismerik őseik táncait, és egymást túlszárnyalva versengnek, hogy ki tud több magyar nyelvű népdalt.

Aprócska jele ez annak, hogy nem mondhatunk le a csángó ügyről. A Kárpát-medencében élő magyarság segítsége azonban elengedhetetlen. Túl hosszú ideig hanyagoltuk el a moldvai csángók ügyét. Túl sok idő telt el magyar nyelvű pap és tanító nélkül a csángók falvaiban.

A gyerekek bebizonyították, hogy ők akarnak magyarul tanulni, akarnak magyarul énekelni. Most nekünk kell bebizonyítanunk, hogy akarunk és tudunk magyar tanítókat, tanárokat küldeni falvaikba. A 2006/2007-es tanévben még mindig van legalább 20 olyan moldvai csángó település, ahol a gyerekek is beszélnek, értenek magyarul, de még nem tudtunk számukra magyartanárt biztosítani.

Ha segíteni szeretne, kérjük, látogasson el honlapunkra: www.csango.ro, változtassunk közösen ezen a helyzeten! Reméljük, a következő esztendőkben is lesz Szeret menti népdalvetélkedő. Reméljük, hogy az Ön segítségével is egyre több csángóföldi településen sikerül megszerveznünk a magyar oktatást, így minden évben gyarapodott létszámmal vehetünk majd részt a népdalok moldvai gáláján. Kapható a Szent Gellért könyvesboltban (Bp. Ferenciek tere, Kárpátia udvar).

Észervételeit, javaslatait várjuk az info_kukac_keresztszulok.hu e-mail címen.
Copyright © 2006 KERESZTSZÜLŐK A MOLDVAI CSÁNGÓMAGYAROKÉRT Egyesület
Legutóbb módosítva: 2009. november 23.