Nagypatak                                       

Nyitólap
Fel
Zenetanulás
Magyarellenesség

Szavazás!

 

Click for Bacau, Romania Forecast

 

 

 

Nagypatak

A Bákótól alig hat kilométerre, délre fekvő település, a Szeret egyik jobb oldali mellékpatakjának, a Nagy-pataknak a nevét örökölte. A falu első írásos említése 1641-ből való. A mai Nagypatak (Valea Mare) közigazgatásilag a vele szomszédos Forrófalva (Faraoani) községéhez tartozik. Négy részből áll: Alszeg, Felszeg, Szőlőpatak (Valea Dragă) és Hegyoldal (Costiţa).

A tudomány a falubeli moldvai csángó közösséget történeti forrásokra hivatkozva, illetve kulturális jegyeit, hagyományait, és legfőképpen nyelvhasználatát vizsgálva, a középkori eredetű un. déli csángó etnokulturális csoportba sorolja. Ennek legfőbb ismertetője az un. sz-ezés, amikor is az s hangot következetesen sz-nek ejtik ( pl. Isten - Iszten, füles - filesz, som - szom stb.), míg a cs-t pedig gyakran c-nek ( pl. kicsit messze - messzecke).

A faluba az 1948-as román tanügyi reform keretében bevezették a magyar nyelv anyanyelvi oktatását a helyi iskolában. Az 50-es évek közepére azonban ez a kezdeményezés a román nacionalizmus áldozatául esett, azóta egészen mostanáig nem tanulhattak a nagypataki gyermekek magyarul sem írni sem olvasni. Ennek köszönhetően a legfiatalabb generációk magyar nyelvi ismerete a minimálisra csökkent. A mai helyzet nagyjából az, hogy a kb. 2600 helybéli lakos több, mint háromnegyede érti és használja a magyar nyelv e még moldvai szinten is kiveszőben levő dialektusát, azonban a gyermekek magyar nyelvi ismerete csak passzív tudásként van jelen. Egymással és szüleikkel jórészt románul beszélnek.

Ezen a helyzeten szeretnénk változtatni. Egyelőre az iskolán kívüli magyar nyelvű oktatással indítunk. A tavalyi év során két gajdári tanítónk, Farkas Ferencz Endre ás Gabriella jártak át heti egy-egy alkalommal foglalkozásokat tartani. Sikerüket látva a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége házat bérelt a falu központjában, ahol a felújítási munkákat lassan magunk mögött hagyva, november második hetétől megkezdődhetnek a rendszeres magyar nyelvű fogalakozások.

Akit bármilyen egyéb információ érdekel, vagy segíteni szeretne, hogy Csángóföldnek ezen a különleges kultúrájú falujában minél eredményesebb legyen a magyar nyelvű oktatás, annak ajánljuk a nagypatak@csango.ro email címet.

Varga Máté és Maczó Balázs nagypataki tanítók


Nagypataki évkezdés

 Pont három hete egy szép napsütötte délutánon érkeztem meg ebbe a faluba, most pedig ennyivel később ülök itt az ablak előtt és nézem az esős őszt. Nem telt el sok idő, de az annál tartalmasabban, mint pl. a megérkezés öröme, látogatás a házigazdáknál, berendezkedés, a nagypataki búcsú, latolgatás, vajon hány gyerek fog jönni, az első órák, az első tanártalálkozó.
Alig egy hónap eltelte után bátran állíthatom, hogy egyre többen tudnak rólunk a faluban. A nagyobb érdeklődést nyilván én váltom ki, hisz Varga Máté, a párom már a tavalyi évet is itt töltötte, ami azért is hasznos, mert nem kellett a teljes ismeretlenbe jönni, és előlről kezdeni, hanem tudjuk hogy kik jártak tavaly, és kire számíthatunk idén, kiket lehetne még tanítani, és vajon sikerül-e elindítani a furulya és táncoktatást.
Én megismerkedtem a faluval, az itteni emberekkel, a gyerekekkel, először nézője, majd aktív résztvevője voltam a megtartott óráknak. Az első héten még kevésnek mondható volt a gyereklétszám. Ebben a faluban egyébként sincs iskolai magyaroktatás, csak háznál tartunk órákat. Aztán egyre jobban kezdtek szállingózni, és ez a tendencia még most is folytatódik nagy örömünkre. A nagypataki gyerekek lelkesek, bár a magyar nyelvi ismeretük nem tökéletes, de passzív tudásuk maglepően jó. Erre kitűnő példa, ami a héten történt az egyik óra alatt. Először jött hozzánk egy új kislány, Lidia. Egész órán meg sem szólalt, de látszott hogy érti, miről beszélünk. Majd játszottunk és azt a kiszámolót mondtuk el, hogy "egy, kettő, három, te vagy az én párom". Ezt a kislány tökéletes kiejtéssel, első hallás után visszamondta! Az ilyen élmények mindig lendületet adnak a munkának, és remélem sok ilyenben lesz még részem.
A tavalyi "botránynak" szerencsére semmi nyomát nem látom. Ami pedig jelenleg lefoglalja minden időnket, az az új "szóba" (kályha) építése, amit remélünk legkésőbb szerdán befűthetünk ebben az októberi hidegben. Ezúton köszönjük a tavaly itt dolgozó Maczó Balázsnak, aki a falufelelősünk lett, hogy a szükséges pénz egy részét előteremtette egy jótékonysági est szervezésével.

 Turcsik Magdolna, nagypataki tanító
 

Varga Máté és Maczó Balázs tanítványaikkal

A nagypataki iskolán kívüli oktatás helyszíne

 


Tanár:     Maczó Balázs és Varga Máté   nagypatak@csango.ro

Észervételeit, javaslatait várjuk az info_kukac_keresztszulok.hu e-mail címen.
Copyright © 2006 KERESZTSZÜLÕK A MOLDVAI CSÁNGÓMAGYAROKÉRT Egyesület
Legutóbb módosítva: 2009. november 23.